«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Μαρτυρίες τρόμου για Γ.Παπακωνσταντίνου: Πώς φυλάκισε τη χώρα στο ΔΝΤ


Καλό είναι να αρχίσει να ξεσκονίζεται το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, για τους Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου (ειδικά ο δεύτερος έχει συντριπτικές καταθέσεις σε βάρος του) για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Και αν αυτή η επιτροπή που ελέγχεται ακόμα από το ΠΑΣΟΚ του 8-11% δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα ο Α.Σαμαράς (η ΝΔ απέχει από τις εργασίες της) έχει δεσμευθεί για επανάληψη της έρευνας από νέα Επιτροπή.

Σήμερα ήταν η σειρά του προϊσταμένου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου να παραθέσει τη μαρτυρία για το πώς η χώρα σύρθηκε στην πτώχευση και την ξένη δημοσιονομική κατοχή με την πλαστογραφία του ελλείμματος.


Να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστοδούλου διορίστηκε στον οργανισμό διαχείρισης δημόσιου χρέους από τον νυν υπουργό ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου και παρακολούθησε από κοντά όλους τους κυβερνητικούς χειρισμούς τους κρίσιμους μήνες του 2009- 2010 κατά τους οποίους η χώρα επιχειρούσε να ξεφύγει από την μέγγενη του ΔΝΤ που την έσπρωχνε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ειδικότερα ο κ. Χριστοδούλου μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή ξεκαθάρισε ότι ήταν «ατυχείς οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού» όπως «ατυχείς ήταν και οι δηλώσεις για το ΔΝΤ όταν η χώρα έψαχνε να δανειστεί από τις αγορές» ενώ παραδέχτηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «μου ήρθε ταμπλάς» όταν «Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση»!


Στην ουσία ο προϊστάμενος του ΟΔΔΗΧ περιέγραψε μια εικόνα που παραπέμπει σε «κυβέρνηση προδοσίας» η οποία ενώ φαινόταν ότι έπεφτε σε αλλεπάλληλες εγκληματικές γκάφες, στην πραγματικότητα εκτελούσε ένα καλοστημένο σχέδιο πώλησης της χώρας σε ξένα χέρια.

Ο Π. Χριστοδούλου εξήγησε στα μέλη της επιτροπής ότι «όταν βλέπεις και έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία της αγοράς, τη θετική στάση της αγοράς και να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ.  Ήταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF. Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές…» και συμπλήρωσε «Γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ, ξαφνικά έλεγαν «καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;». Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται».

Πάντως, ο κ. Χριστοδούλου απέφυγε να πει ευθέως ποιος ήταν αυτός που έκανε τις δηλώσεις περί ΔΝΤ (Γ.Παπανδρέου) σημειώνοντας ότι «Εγώ απλώς αρκέστηκα σαν τεχνοκράτης να πω «μη μου χαλάτε την αγορά»».

Όμως με την συγκεκριμένη αναφορά, ουσιαστικά «φωτογράφισε» τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου καθώς αυτός ήταν που για πρώτη φορά μίλησε για ΔΝΤ. Ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι «Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς».

Καταγγελτικός κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, επί κυβερνήσεως ΝΔ, Μανώλης Κοντοπυράκης.  Ο κ. Κοντοπυράκης υποστήριξε ότι ενώ ο ίδιος ήταν έτοιμος να αποστείλει στην Eurostat στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του 2009 θα ήταν 6%, ο κ. Παπακωνσταντίνου του ζήτησε να μην αποστείλει τα στοιχεία αυτά γιατί όπως του είπε «επρόκειτο να τα αλλάξει» και να αποστείλει στη Εurostat άλλα … στοιχεία.

Δηλαδή ένα καλοστημένο έγκλημα, το οποίο μέχρι στιγμής μένει ατιμώρητο...

Μάλιστα, ο κ. Κοντοπυράκης στην κατάθεση του ανέφερε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών, λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, είχαν στα χέρια τους «τέσσερα διαφορετικά σενάρια, για να δουν ποιο βόλευε καλύτερα να το στείλουν».

Παράλληλα, ο κ. Κοντοπυράκης στην κατάθεση του ισχυρίστηκε ότι ο υπολογισμός του ελλείμματος είναι απόφαση πολιτική και ότι ο ρόλος που είχε ο ίδιος ήταν μόνο διεκπεραιωτικός.  «Ήξερα ότι η μία πρόβλεψη είναι 6% και η άλλη 12,5%.  Φαντάζομαι ότι κάθε πρόβλεψη βασίζεται σε διαφορετικά δεδομένα.  Ποια είναι τα σωστά;  Είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Έρημη Ελλάδα...
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου