«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ομαδική βάπτιση και στέψη στην Πολένα Κορυτσάς


Πρωτοχριστιανική ατμόσφαιρα ζήσαμε 60 μέλη και φίλοι της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης τις ημέρες της εθνικής επετείου του ΟΧΙ στην ηρωική Κορυτσά. 
Στις 29 Οκτωβρίου,  19 αδελφοί μας  από το χωριό Πολένα της Κορυτσάς ηλικίας από  8 ως 55 ετών, που για διάφορους   λόγους δεν είχαν βαπτισθεί ως τώρα, πήραν μέρος στο μυστήριο του αγίου βαπτίσματος , βαπτίσθηκαν , μυρώθηκαν  και έγιναν μέλη της ορθόδοξης εκκλησίας μας σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή.

Στο χωριό Πολένα που η ΣΦΕΒΑ με τη συμπαράσταση πολλών φορέων έχει ανεγείρει τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως , ο ιερέας του χωριού μας  είχε αναφέρει εδώ και 2 χρόνια τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι του χωριού (χριστιανικό στο σύνολό του) ήταν αβάπτιστοι κάτι που παρατηρείται γενικότερα σχεδόν σε όλες τις περιοχές στη γειτονική χώρα. 

Γίναμε μέτοχοι στον προβληματισμό αυτό και προσπαθήσαμε με την κατάλληλη ενημέρωση να προτρέψουμε τους κατοίκους του χωριού να βαπτισθούν για να μπορούν να συμμετέχουν στα μυστήρια της εκκλησίας μας και να μη στερούνται την  χάρη  του Αγίου Πνεύματος. 
Στην προσπάθεια αυτή   πολύτιμη ήταν η συμβολή και των διδασκαλισσών που υπηρετούν στο σχολείο ΟΜΗΡΟΣ της Κορυτσάς, από την αδελφότητα Χριστιανική Ελπίς της Θεσσαλονίκης,  οι οποίες για  χρόνια  έκαναν κατηχητικά μαθήματα για τα παιδιά αλλά και τους μεγαλυτέρους  μεταδίδοντας με απλότητα τις βασικές αλήθειες της πίστεώς μας. 
Το φετεινό Πάσχα,  ενημερώσαμε τους κατοίκους ότι οι σύλλογοι του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ με μεγάλη χαρά θα γίνονταν ανάδοχοι σε όποιον κάτοικο του χωριού θα εξέφραζε την επιθυμία να βαπτισθεί, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα της βαπτίσεως.

Έτσι  μέσα στο καλοκαίρι συνολικά 19 αδελφοί μας εκδήλωσαν την επιθυμία να βαπτισθούν ορθόδοξοι Χριστιανοί , ενώ στην πορεία τέθηκε και η ιδέα τελέσεως και του μυστηρίου του Γάμου για ορισμένα ζευγάρια( 8 στον αριθμό) που παρέμεναν αστεφάνωτα. Αμέσως άρχισε από την πλευρά της ΣΦΕΒΑ ένας μαραθώνιος προετοιμασίας για να είναι όλα έτοιμα για την μεγάλη  ημέρα τελέσεως των μυστηρίων που ορίσθηκε για τις 29 Οκτωβρίου. 
Με τη βοήθεια του Θεού και την  άοκνη προσπάθεια μελών και φίλων της  ΣΦΕΒΑ που εργάστηκαν φιλότιμα για σχεδόν 2 μήνες, η προσπάθεια καρποφόρησε και στις 29 -10 βρεθήκαμε μαζί με πολλούς φίλους και συμπαραστάτες των συλλόγων μας στην  πόλη της Κορυτσάς.
Για πρακτικούς λόγους το μυστήριο της βάπτισης τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό της Κορυτσάς όπου υπάρχει και βαπτιστήριο.  
Με τη συμμετοχή τριών ιερέων  αλλά και την εθελοντική αναδοχή όλων των νεοφωτίστων από τους συμμετέχοντες στην αποστολή, σε κλίμα έντονης συγκίνησης   τελέσθηκε η πρώτη ομαδική βάπτιση στην περιοχή μετά από 15 περίπου χρόνια όπως  μας τόνισαν οι ιερείς του Ναού.

Με επίγνωση της ιερότητας των στιγμών,  οι 19 Βορειοηπειρώτες  αδελφοί μας,  πήραν μέρος στην κατήχηση και στη συνέχεια στην βάπτιση και το χρίσμα, τα οποία τελέσθηκαν και στα ελληνικά και τα αλβανικά, ενώ με συγκίνηση οι νεοφώτιστοι με τους αναδόχους τους κύκλωσαν 3 φορές το βαπτιστήριο ψάλλοντας το «Όσοι εις Χριστόν ἐβαπτίσθητε…».

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο χωριό της Πολένας, προσκυνήσαμε στον ναό της Μεταμορφώσεως και παρακαθήσαμε σε γεύμα που μας ετοίμασαν εξ ιδίων με πολλή αγάπη,  οι οικογένειες των βαπτισμένων αδελφών μας.  
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην εκκλησία του χωριού έγινε το μυστήριο του Γάμου για 8 ζευγάρια ηλικίας  από 30 έως 60 ετών. Και εδώ η χαρά ήταν μεγάλη για όλους μας, καθώς οι αδελφοί μας νομιμοποιούσαν την συζυγική τους σχέση ενώπιον του θεού  και δέχονταν την ευλογία της εκκλησίας στη ζωή τους.

Η μέρα αυτή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας καθώς ζήσαμε καταστάσεις για τις οποίες διαβάζαμε σε ανταποκρίσεις από  ιεραποστολικά κλιμάκια  στις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας. 
Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό για την αίσια έκβαση της προσπάθειας αυτής και ευχαριστούμε θερμά όλους όσους εμφανώς και αφανώς  συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή προετοιμασία του μυστηρίου, αλλά και όσους φίλους μας συμμετείχαν στην αποστολή αυτή. 
Είναι σίγουρο ότι οι δεσμοί μας με το χωριό της Πολένας  ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο και από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στους κατοίκους του, οι οποίοι με σοβαρότητα, σταθερότητα αλλά και ζήλο διατρανώνουν σε κάθε περίσταση την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική τους συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου