«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

CNN: Το νέο Facebook είναι ένας μεγάλος «χαφιές»!


Πριν πολλά χρόνια ένα αναλυτής της Microsoft ονόματι Gordon Bell έκανε ένα πείραμα: Τοποθέτησε μια κάμερα πάνω του και την κράτησε ανοιχτή να καταγράφει κάθε του κίνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν την έκλεισε παρά μόνο όταν έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Total Recall." (Ολική Ανάκληση/Επαναφορά) στο οποίο συμπεριέλαβε όσα είχε ζήσει!
Ακούγεται σατανικό; Μην βιαστείτε να απαντήσετε γρήγορα, καθώς αυτό θα συμβαίνει από εδώ και στο εξής σε όλους τους χρήστες του Facebook.
Ο αρθρογράφος John D. Sutter του CNN κάνει μια εκτενή αναφορά στις αλλαγές που παρουσίασε το κοινωνικό δίκτυο και δικαιολογεί με επιχειρήματα τα παραπάνω.
Διότι το "real-time sharing" που ανακοίνωσε ο ιδρυτής του Facebook δεν απέχει και πολύ από το πείραμα που έκανε ο Bell.

Για παράδειγμα άπαξ και κάνεις εγγραφή στο Facebook Music και ακούς την αγαπημένη σου μουσική από το Spotify, κάθε τραγούδι που θα ακούς από εδώ και πέρα αυτόματα θα δημοσιοποιείται στο Facebook!
Kαι ξαφνικά μια καθημερινή συνήθεια, όπως το να ακούς μουσική δεν είναι πια ιδιωτική υπόθεση. Όλοι σου οι «φίλοι» θα σε παρακολουθούν!
Που είναι το κακό; Και παλιά πόσταρα τραγούδια θα σκεφθεί κάποιος!
Ναι αλλά στο παλιό Facebook, η απόφαση να ποστάρεις ένα τραγούδι στον τοίχο σου ήταν συνειδητή . Τώρα πια αυτό γίνεται αυτόματα και παθητικά.
Και το ίδιο συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες "real-time" εφαρμογές.
Για παράδειγμα αν κάνεις log in στο Yahoo! News μέσω του Facebook, πλέον ό,τι διαβάζεις θα εμφανίζεται στην Timeline σου! Και θα κρίνεσαι για αυτό...
«Βέβαια πάντα έχεις την επιλογή να... προσέχεις και να μην «εκτεθείς», ωστόσο αξίζει να έχεις αυτό τον μπελά στο κεφάλι σου όταν ο σκοπός σου στο Facebook είναι απλά να ξεχαστείς και να περάσεις την ώρα σου;», αναρωτιέται ο συντάκτης!

patrinorama.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου