«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σπάζοντας» ουσιαστικά τη συνθήκη Σένγκεν, τελωνειακούς ελέγχους επαναφέρει στα σύνορά της η Δανία.


Σχόλιο Ελληνικού ιστολογίου: Πρίν μερικές ημέρες δημοσιεύσαμε θέμα με τίτλο Έρχεται το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν;
Σήμερα βρισκόμαστε ένα ακόμα βήμα βαθύτερα σ΄ αυτή την πορεία με την στάση της Δανίας να ελέγχει τις εισόδους της κυρίως με την Γερμανία αλλά και με την Σουηδία ισχυριζόμενη ότι προσπαθεί να μειώσει την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα.

Η είδηση από Ντία Ζάβρα - Ημερησία 6/7/11

Τελωνειακούς ελέγχους επαναφέρει η Δανία 
Εντονες αντιδράσεις από τη γείτονα Γερμανία αλλά και την Ε.Ε., που θέτει πλέον στο... μικροσκόπιο την Κοπεγχάγη.


Τελωνειακούς ελέγχους επαναφέρει στα σύνορά της η Δανία, «σπάζοντας» ουσιαστικά τη συνθήκη Σένγκεν και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ε.Ε. και της γείτονος Γερμανίας. Επιπλέον 50 τελωνειακοί διεξάγουν από χθες ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη Γερμανία και τη Σουηδία -30 στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, 10 στα πορθμεία που εξυπηρετούν πλοία από και προς τη Γερμανία και 10 στη γέφυρα Ορεσουντ (που συνδέει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε της Σουηδίας).

Ελεγχοι που, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και λευκής σάρκας. Ελεγχοι που, σύμφωνα όμως με τις Βρυξέλλες, ρισκάρουν να παραβιάσουν τη συνθήκη για την ελεύθερη μετακίνηση στις 25 χώρες-μέλη της Σένγκεν.

Διαβεβαίωση

Και οι διαβεβαιώσεις της δανικής κυβέρνησης ότι οι έλεγχοι θα είναι τυχαίοι και όχι συστηματικοί και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επανεισαγάγει τους ελέγχους διαβατηρίων, δεν καθησυχάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση που βλέπει τη Δανία να γίνεται η πρώτη χώρα που «σπάει» τη συνθήκη Σένγκεν και ανησυχεί μήπως βρει μιμητές και αλλού. Ετσι οι Βρυξέλλες θέτουν την Κοπεγχάγη... υπό παρακολούθηση.
«Η Κομισιόν θα παρακολουθεί πολύ αυστηρά και επί τόπου την εφαρμογή των τελωνειακών ελέγχων, προκειμένου να είναι σίγουρη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία γίνεται σεβαστή», δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ. Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Γερμανία, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να επικρίνει έντονα την απόφαση της Δανίας και να διαμηνύει ότι οι κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να μην παραβιάζονται.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας πάντως είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών της από το Μάιο, όταν -υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του δεξιού κοινοβουλευτικού εταίρου της, του Λαϊκού Κόμματος Δανίας- είχε συμφωνήσει στην επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα.
Παρά τις ενστάσεις των Ευρωπαίων εταίρων και, κυρίως, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ, που στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου είχε διακηρύξει ότι «έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα που δεν μπορούμε να ρισκάρουμε εξαιτίας εθνικών ευαισθησιών» -απαντώντας, τότε, στις φωνές της Δανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για επαναφορά των ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου