«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Σταθερός στην αποδόμηση της υγείας ο Λοβέρδος. Βάζουν πλαφόν σε 11.200 φάρμακα


Τη «θετική» λίστα φαρμάκων φέρνει το υπουργείο Υγείας ως ακόμη ένα μέτρο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα ετοιμάζει νέο haircut στο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζει ότι πρόκειται για πρακτικές που θα συρρικνώσουν τη μαύρη τρύπα στον χώρο της υγείας.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004, όταν δεν ξεπερνούσε τα 2,4 δισ. ευρώ (σήμερα αγγίζει τα 5,4 δισ.). «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, όσο προσωπικό και πολιτικό κόστος και αν απαιτηθεί. Δεν φοβόμαστε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά. 
 
Εμφαση έδωσε ο κ. Λοβέρδος και στο ζήτημα της υπερσυνταγογράφησης. «Οταν ο έλεγχος μετατραπεί σε τιμωρία των πρωταθλητών, πολλά πράγματα θα αλλάξουν». Ειδικότερα, στη «θετική» λίστα φαρμάκων θα μπορούν να ενταχθούν 11.200 σκευάσματα (από τα συνολικά 12.500 που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά), το κόστος των οποίων θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τη λίστα, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, καθιερώνεται τιμή αναφοράς, η οποία καθορίζεται από τη μέση τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων και όλων των γενόσημων (αντιγράφων) που ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία (π.χ. αντιυπερτασικά). Η τιμή αναφοράς θα είναι η ανώτατη που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Προϋπόθεση ωστόσο για να ενταχθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες στη «θετική» λίστα είναι να συναινέσουν ότι θα επιστρέφουν την τυχόν διαφορά που θα προκύπτει από την τιμή αναφοράς.
Ετσι εάν ένα φάρμακο κοστίζει 40 ευρώ και η τιμή αναφοράς είναι 20, τότε η διαφορά θα καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα Ταμεία. Εάν όμως ο ασθενής το αγοράσει εκτός ασφαλιστικού ταμείου, τότε θα πληρώσει στο φαρμακείο 40 ευρώ. 
 
Οι φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας έχουν το δικαίωμα για δέκα ημέρες να εξετάσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν εάν θα συνάψουν σχετική συμφωνία.
Ανακοινώθηκε επίσης και η διεύρυνση της λίστας των ακριβών 89 φαρμάκων, καθώς θα προστεθούν ακόμη 41 σκευάσματα με το κέρδος των φαρμακοποιών να είναι μειωμένο (στο μισό σε σχέση με τα υπόλοιπα φάρμακα).
Μάλιστα και σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων που αφορούν το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι εκκρεμεί η απελευθέρωση του ωραρίου, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου