«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εκβιασμοί και απειλές από τους Ευρωπαίους. Ζητούν εκβιαστικά δήλωση υποταγής και του Σαμαρά


Όρο τη γραπτή εγγύηση των δύο κομμάτων εξουσίας, ως εθνικό τους καθήκον, ότι θα τηρήσουν πιστά τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, κατά το πρότυπο της επιστολής του προέδρου του Λαϊκού κόμματος της Πορτογαλίας Πάολο Πόρτας, θέτουν οι Ευρωπαίοι, ώστε να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης της Ελλάδας και να εκταμιεύσουν την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12,5 δισ. ευρώ.

Αυτό κατέστη σαφές κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν ζήτησαν την "αφοσίωση" στο μνημόνιο.

Τι έχει πάνω του το τραπέζι

Στη συνεδρίαση του Eurogroup αποσαφηνίστηκε ότι συζητείται η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (reprofiling), ενώ παραμένει και το ενδεχόμενο νέων δανείων προς τη χώρα μας ώστε να ξεπεραστεί η πίεση των αγορών που σπεύδουν να προεξοφλήσουν την ανεπιθύμητη για τους Ευρωπαίους αναδιάρθρωση.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι έως τώρα έχουν εντοπιστεί κενά, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
O Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μίλησε για απαραίτητα πρόσθετα μέτρα το 2011 και δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά».
Για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός φορέα για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι είναι μία εναλλακτική λύση η οποία εξετάζεται.
Σε ότι αφορά τα καυτά σημεία διαπραγμάτευσης με τον τρόϊκα, φαίνεται από την ενημέρωση του Eurogroup ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία για περαιτέρω περικοπές δαπανών και αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα σε χαμηλότερα και πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Πάντως στην κορυφή της ατζέντας στη διαπραγμάτευση είναι η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η ένταση των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: www.ert.gr

Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου