«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η διάλυση της Υγείας συνεχίζεται. Εκβιασμοί Λοβέρδου και μέτρα σε βάρος της υγείας του λαού.


Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αν δεν εφαρμοστούν οι άγριες περικοπές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το κράτος θα αναστείλει την κάλυψη των πληρωμών στο 40% των νοσοκομείων της χώρας
Με έναν ωμό εκβιασμό ότι αν δεν υλοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αυτό θα σημαίνει ότι το 40% των νοσοκομείων της χώρας δε θα μπορεί να πληρωθεί στις ανάγκες του, δηλαδή πάνω από 50 νοσοκομεία της χώρας σταματούν να χρηματοδοτούνται εντελώς από το κράτος, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα τέτοιο ώστε τα άγρια μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν μερικές μέρες, να θεωρηθούν ούτε λίγο ούτε πολύ ως αναγκαία δήθεν για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου για τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, ήταν σαφείς σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά νοικοκυριά από όσα προβλέπει το ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης. 
Στην πραγματικότητα, αυτά τα μέτρα, που προβλέπουν περαιτέρω περικοπές του υπουργείου Υγείας ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2011 και 350 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο μέχρι το 2015, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού. 

Και είναι βέβαιο ότι σε συνδυασμό με το σχέδιο των συγχωνεύσεων, τον ΕΟΠΥΥ, που θα καλύπτει ένα βασικό πακέτο παροχών προς τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια θα πουλά υπηρεσίες για να έχει έσοδα, τη λογική του να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες στην κατεύθυνση του να περιοριστεί στο ελάχιστο ή να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, έτσι κι αλλιώς η κατάσταση που έχει δρομολογηθεί είναι δραματική.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε: «'Η θα κάνουμε αυτά που είπαμε όπως τα είπαμε, στα χρονοδιαγράμματα που βάλαμε, με την προσοχή που είπαμε και με συνεννόηση όλων όσοι εργάζονται στο χώρο της Υγείας ή θα ανακοπεί αυτή μας η πορεία με οποιονδήποτε τρόπο βίαιο ή άλλο και η επόμενη κίνηση, αν χαθεί χρόνος, θα είναι ένα 40% των νοσοκομείων της χώρας να μην μπορεί να πληρωθεί στις ανάγκες του. 
Πρέπει όσοι με έναν τρόπο, να τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων με έναν τρόπο δόλιο προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, τότε επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας». 

Ωμή απειλή προκειμένου να υποτάξει το λαό στην ακραία εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα Υγείας, που θα στέλνει στον Καιάδα τους ασθενείς των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αφού δε θα έχουν να πληρώνουν για υπηρεσίες Υγείας, όταν η πολιτική της κυβέρνησής του, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έστρωναν το δρόμο για τη σημερινή πραγματικότητα σε βάρος του λαού μέσω της διαπλοκής των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας με το λεγόμενο πλέον δημόσιο σύστημα.

Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε, μετά την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), την αντικατάσταση της διοικήτριας του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», μετά την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία του νοσοκομείου λόγω ελλείψεων κυρίως υλικών. Αντικαταστάθηκε από τον διοικητή του μαιευτήριου «Ελενα» Ν. Φαρδαμή. Δηλαδή επιχειρείται κατά έναν τρόπο μια άμεση μορφή συνδιοίκησης νοσοκομείων, που προβλέπονται στα γενικότερα σχέδια των συγχωνεύσεων. Επίσης η ΕΔΕ προβλέπει κυρώσεις σε βάρος τριών εργαζομένων στο νοσοκομείο. 

Ομως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, η ΕΔΕ θα συνεχιστεί υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των γιατρών. Ο υπουργός, «βγάζοντας λάδι» την πολιτική τους στην Υγεία, δημιουργεί άλλοθι αποπροσανατολίζοντας το λαό από το κύριο που είναι τα μονοπώλια στο χώρο, ανεξάρτητα από το αν και ορισμένοι «μεγαλοπαράγοντες» (γιατροί ή όχι δεν έχει σημασία, δικά τους εργαλεία είναι) στο χώρο των νοσοκομείων έγιναν γρανάζι υπέρ των επιχειρηματιών ως επίσης και γρανάζι της πολιτικής τους. 
Δικοί τους άνθρωποι είναι, η κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη. Ο λαός δεν πρέπει να «τσιμπήσει» στα άλλοθι της κυβέρνησης και να εναντιωθεί καθολικά στην πολιτική που του στερεί τις υπηρεσίες Υγείας.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε το σχέδιο της Επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων απ' τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο. Επίσης σχέδιο για την αναδιάταξη των υπηρεσιών Υγείας στο λεκανοπέδιο Αττικής παρουσίασε και ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, ενώ παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, που είναι επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» που συγκροτήθηκε στα πλαίσια των ελέγχων της τρόικας.
Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος παρουσίασε τις συγχωνεύσεις των 43 νοσοκομείων της Αττικής - στα οποία προστίθενται και τρία νέα - σε 8 ομάδες που τις ονόμασε κύκλους νοσοκομείων με κέντρο ένα νοσοκομείο.
Οι κύκλοι (σε παρένθεση το νοσοκομείο-κέντρο), όπως τους περιέγραψε ο Λ. Λιαρόπουλος, είναι οι εξής:
  • Κύκλος ΒΑ Αττικής (ΚΑΤ): Σισμανόγλειο, 1ο ΙΚΑ, Αμαλία Φλέμινγκ, νέο νοσοκομείο.
  • Κύκλος Αν. Αττικής (Γ. Γεννηματάς): Σωτηρία, Ερυθρός Σταυρός, Ερρίκος Ντυνάν, νέο νοσοκομείο.
  • Κύκλος Κέντρου (Ευαγγελισμός): Ελενα Βενιζέλου, 3ο ΙΚΑ, Πολυκλινική, Οφθαλμιατρείο, Ανδρέας Συγγρός.
  • Κύκλος Αγίου Σάββα: Σπηλιοπούλειο, 6ο ΙΚΑ, Ελπίς.
  • Κύκλος Νέας Ιωνίας (Αγία Ολγα): Αγιοι Ανάργυροι, 7ο ΙΚΑ, Παμμακάριστος, Πατησίων.
  • Κύκλος Βασιλίσσης Σοφίας (Λαϊκό): Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, Ευγενίδειο, ΝΜΤΣ.
  • Κύκλος Δ. Αττικής (Αττικόν): Αγία Βαρβάρα, ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο, Θριάσιο.
  • Κύκλος Ν. Αττικής (Τζάνειο): Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά, Ωνάσειο, Ασκληπιείο, νέο νοσοκομείο.
Ο Γιάννης Κυριόπουλος παρουσίασε μια άλλη εκδοχή με οχτώ άξονες νοσοκομείων και χωρίς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Στο πλαίσιο αυτό τα νοσοκομειακά δίκτυα οφείλουν να αναπτύξουν αυτοτελείς μονάδες επειγόντων περιστατικών και εναλλακτικών δομών νοσοκομείων ημέρας», σημείωσε ο Γ. Κυριόπουλος. O Ηλίας Μόσιαλος επικέντρωσε, μεταξύ των άλλων, στη συγχώνευση των εργαστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία και πρωτίστως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Εσωτερική σύνθλιψη υπηρεσιών.
 
Πάντως, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος, η κυβέρνηση προτάσσει τις συγχωνεύσεις στο εσωτερικό των νοσοκομείων. Δηλαδή οι τρεις παθολογικές κλινικές να συγχωνευτούν σε μία. Ετσι τα 450 τμήματα των 32 νοσοκομείων στην Αττική μπορούν να συγχωνευτούν σε 350 χωρίς μείωση των κλινών, όπως εξήγησε ο Νίκος Πολύζος. 
Με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτονται και οι συνταξιοδοτήσεις 2.000 γιατρών το χρόνο καθώς θα προσλαμβάνονται μόλις 400 γιατροί με βάση τον περιορισμό μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου