«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Από τον Σοχό η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του "Καλλικράτη"

Με την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετέπειτα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κορυφώνονται οι αντιδράσεις του δήμου Σοχού ενάντια στον “Καλλικράτη”.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Η προσφυγή από την πλευρά του ορεινού δήμου του νομού Θεσσαλονίκης αποτελεί και την πρώτη που κατατίθεται πανελλαδικά, με αίτημα ο νόμος για τη διοικητική μεταρρύθμιση να κριθεί αντισυνταγματικός.
Με την προσφυγή που κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο δήμος Σοχού και δεκαοκτώ κάτοικοι της περιοχής ζητούν ο νόμος 3852/2010, ο οποίος καθιερώνει τον “Καλλικράτη”, να κηρυχθεί αντισυνταγματικός, αλλά και αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που διατυπώνεται, ο επίμαχος νόμος είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος. Όπως επισημαίνεται, οι καταργήσεις και οι συνενώσεις των δήμων ανά τη χώρα έγιναν με τον ίδιο νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα στην ουσία οι θιγόμενοι ΟΤΑ να μην έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Κι αυτό διότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορεί να προσβληθεί ευθέως ο νόμος, παρά μόνον αποφάσεις που εκδίδονται σε εκτέλεση αυτού.
“Ο δήμος Σοχού συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του ‘Καλλικράτη’, ώστε να κηρυχθεί ορεινός. Αντί αυτού, όμως, με κριτήρια κάθε άλλο παρά διαφανή επελέγη τελικά να ενταχθεί στον δήμο Λαγκαδά μαζί με τον Λαχανά, την  Άσσηρο, τα Καλλίνδοια, την Κορώνεια και τον Βερτίσκο”, επισημαίνει ο δήμαρχος Σοχού Θεοφάνης Παπάς, σημειώνοντας ότι “ενάντια σε αυτή την κατάφωρα άδικη απόφαση θα ασκηθούν προσφυγές όχι μόνον στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια”. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο κ. Παπάς ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται
να συμμετάσχει από οποιαδήποτε θέση στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τον διευρυμένο δήμο Λαγκαδά, αλλά θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Προσφυγή ενάντια στο σχέδιο “Καλλικράτης” προετοιμάζει και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης, με το επιχείρημα ότι, σε αντίθεση προς τις επιταγές του συντάγματος, στο πλαίσιο του νόμου δεν προβλέπεται η μεταφορά πόρων για τις νέες αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν οι καλλικράτειοι δήμοι.

Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου