«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Σκόπια κατά της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης

Η ΠΓΔΜ υπέβαλε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) το συμπληρωματικό της υπόμνημα για την υπόθεση της προσφυγής κατά της Ελλάδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ..
Το συμπληρωματικό υπόμνημα της ΠΓΔΜ υπέβαλε ο συνεκπρόσωπος της χώρας στη διαδικασία της προσφυγής αυτής στο ΔΠΔ, Νίκολα Ντιμίτροφ. Τον περασμένο Μάρτιο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όρισε χρονοδιάγραμμα για την υποβολή νέων μνημονίων από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΠΓΔΜ είχε προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουνίου να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα (Reply), ενώ η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με τη σειρά της (Rejoinder), μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2010. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των υπομνημάτων από τις δύο χώρες, το Δικαστήριο της Χάγης θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

Στη δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ θα ακολουθήσει ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων σε προφορική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τους Κανόνες Διαδικασίας του Δικαστηρίου, τα γραπτά υπομνήματα της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα παραμείνουν εμπιστευτικά μέχρι και την έναρξη της προφορικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η ΠΓΔΜ κατέθεσε στις 13 Νοεμβρίου 2008 προσφυγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επικαλούμενη παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω της υποτιθέμενης αντίρρησης (objection) της Ελλάδας στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πρόκειται περί ομόφωνης απόφασης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, και ως εκ τούτου δεν υπήρξε καμία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Δηλώσεις Στάινμπεργκ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, σε συνέντευξή του στο ευρασιατικό τμήμα της «Φωνής της Αμερικής» (Voice of America), αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας είπε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν ό,τι καλύτερο για τη διαδικασία, ότι με ικανοποίηση θα μπορούσαν να ανταλλάξουν ιδέες και πως ενθαρρύνουν αμφότερες τις πλευρές να στρέψουν το βλέμμα τους προς την τελική επιβράβευση.

«Κατανοούμε πως για τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων- πάντοτε είναι δύσκολο σε καταστάσεις όπως αυτή. Είναι δύσκολο, όταν γνωρίζετε ποιά είναι η δική σας πρώτη επιλογή, να επιχειρήσετε να εξεύρετε κοινή βάση. Νομίζω, όμως, πως είναι σημαντικό η μακεδονική ηγεσία να εστιάσει στην επιβράβευση: ένα αξιόλογο μέλλον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κάτι ελκυστικό», δήλωσε ακόμη ο κ. Στάινμπεργκ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουν τέτοιες γενναίες αποφάσεις, που θα πρέπει να λάβουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κ.κ. Γκρούεφσκι και Ιβάνοφ, αντίστοιχα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

Ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε στήριξη και προς τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τον οποίο εκτίμησε πως συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ενώ θεώρησε πως και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Παπανδρέου, απέστειλε θετικό μήνυμα με το όραμά του για την πλήρη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων έως το 2014, δείχνοντας έτσι ότι στηρίζει πραγματικά το μέλλον της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

diplomatia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου