«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ο Σαρκοζί χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για την Ελλάδα

  

Σύμφωνα με την “Ελ Παΐς”, ο γάλλος πρόεδρος απείλησε τη Μέρκελ ότι θα εγκαταλείψει το ευρώ.

Σε μείζονα δοκιμασία έθεσε η ελληνική κρίση τις σχέσεις Γερμανίας - Γαλλίας, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Ελ Παΐς”, η οποία επικαλείται σχετική αναφορά του ισπανού πρωθυπουργού.

Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί περί σύμπνοιας στη λήψη των αποφάσεων τόσο για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας όσο και για τη στήριξη του ευρώ απέναντι στις επιθέσεις των κερδοσκόπων, το κλίμα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της ευρωζώνης έφθασαν σε οριακό σημείο όχι μόνο την 25η Μαρτίου, οπότε αποφασίστηκε το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περασμένη εβδομάδα, οπότε οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης ενέκριναν και τυπικά το τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Μάλιστα, το κλίμα έγινε τόσο τεταμένο, ώστε ο γάλλος πρόεδρος απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από τη ζώνη του ευρώ, για να πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. “Ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην  Άγκελα Μέρκελ", εκμυστηρεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα στέλεχος του
κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας.

“Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Νικολά Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει την  Άγκελα Μέρκελ για διάσπαση του παραδοσιακού γαλλογερμανικού άξονα", ανέφερε άλλος συνεργάτης του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Κατά με την εφημερίδα, ο ισπανός πρωθυπουργός προέβη στις αποκαλύψεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με στελέχη του κόμματός του την περασμένη Τετάρτη.

Η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των στελεχών αυτών, επικαλείται όμως πανομοιότητες δηλώσεις πολλών εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού.
Κατά τον Θαπατέρο, ο Νικολά Σαρκοζί απαίτησε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες την ανάληψη "συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του”. Διαφορετικά, είπε, “η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ”.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, για να εγκρίνουν σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω ενός μηχανισμού δανειοδότησης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα, η απόφαση για τη διάσωση ης Ελλάδας δεν ελήφθη εύκολα, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας. Ωστόσο, ο Θαπατέρο διανθίζει τις τελευταίες ημέρες τη ρητορική του με δραματικές αναφορές για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να πείσει τους συμπατριώτες του για την κρισιμότητα των στιγμών που περνά η ισπανική οικονομία και για την ανάγκη λήψης μέτρων αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αργά το απόγευμα, πάντως, διέψευσαν το δημοσίευμα ως “στερούμενο κάθε βάσης” τόσο η ισπανική όσο και η γερμανική κυβέρνηση.
Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου