«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Νέο μοντέλο παρενοχλήσεων προωθείται από την Άγκυρα

Νέες μεθόδους βρήκαν οι Τούρκοι για να προκαλούν στο Αιγαίο. Το απόγευμα της Τρίτης 11 Μαΐου, παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, η τουρκική φρεγάτα Gaziantep, που βρισκόταν στα νότια της Λήμνου, ζήτησε από ελληνικό μεταφορικό αεροπλάνο τύπου C130 να της αναφέρει τα στοιχεία του και τις προθέσεις του, ήτοι πορεία και τόπο προορισμού.

Λίγες ώρες αργότερα η ίδια τουρκική φρεγάτα επανέλαβε, χρησιμοποιώντας πάντα τη συχνότητα ανάγκης, τις ίδιες ερωτήσεις πρώτα σε ζευγάρι ελληνικών F-4E Phantom και κατόπιν σε ζευγάρι F-16 που εκτελούσαν άσκηση στο Β. Αιγαίο. Την Πέμπτη 13 Μαΐου, στις 12.55, υπήρξε επανάληψη του γεγονότος.

Αυτή τη φορά η τουρκική φρεγάτα Gokova ζήτησε δύο φορές από δύο ζευγάρια ελληνικών Mirage 2000, που πετούσαν ανατολικά της Άνδρου, να της αναφέρουν την ταυτότητά τους και τις προθέσεις
τους.
Να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν σε περιοχές του Αιγαίου που δεν είχαν δεσμεύσει οι Τούρκοι για την άσκηση «Beyaz Firtina», που πραγματοποίησαν από 10 έως 14 Μαΐου, και οπωσδήποτε δεν παρενόχλησαν τη διεξαγωγή της. Τα ελληνικά αεροπλάνα δεν απάντησαν σε καμία από τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών επειδή βρίσκονταν μέσα στο FIR της Αθήνας, το οποίο και έχει τη δικαιοδοσία τέτοιων ερωτήσεων. Στρατιωτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν η συμπεριφορά αυτή των Τούρκων να σχετίζεται με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη διελκυστίνδα κυβέρνησης - στρατιωτικών.

Εθνικά Θέματα -Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου