«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ξεσηκώνονται και οι Πολωνοί κατά των τζαμιών

Η απόπειρα των λιγοστών μουσουλμάνων της Πολωνίας να κτίσουν νέο τέμενος (λειτουργούν ήδη τέσσερα) και ισλαμικό κέντρο στη Βαρσοβία (με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ), προσέκρουσε αυτή τη φορά στην αποφασιστικότητα των κατοίκων της πόλης, που έσπευσαν να διατρανώσουν την πρόθεσή τους να προστατέψουν το χριστιανικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της πόλη τους. Σημειωτέον ότι άνω του 90% των 38.000.000 Πολωνών, αυτοπροσδιορίζονται βάσει σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, ως ρωμαιοκαθολικοί.

«Η τυφλή ανοχή σκοτώνει την κοινή λογική»
 Οι (Τσετσένοι στην πλειοψηφία τους) μουσουλμάνοι της Πολωνίας, που αριθμούν περίπου 20.000, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του τεμένους, μέσω της θρησκευτικής οργάνωσης «Muslim League» (ιδρύθηκε το 2004), σε προάστιο της Βαρσοβίας και απόσταση μισής ώρας από το κέντρο της πόλης, καθώς εξασφάλισαν την άδεια των αρχών. Όχι όμως και την ανοχή των κατοίκων, εκατοντάδες εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν έξω από το γιαπί.
«Αυτά τα κέντρα πολύ συχνά είναι πηγές εξτρεμισμού», δήλωσε ένας εκ των πολιτών, οι οποίοι
κρατούσαν πλακάτ που απεικόνιζαν τους μιναρέδες ως πυραύλους... Μια εικόνα που χρησιμοποίησαν και οι Ελβετοί πολίτες που αντιτίθενται και εκείνοι στην κατασκευή τζαμιών στη χώρα τους. Οι Πολωνοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα που καλούσαν την κυβέρνησή τους «να μην επαναλάβει τα λάθη της Ευρώπης», ενώ επισήμαναν ότι «η τυφλή ανοχή σκοτώνει την κοινή λογική», απαιτώντας παράλληλα οι ισλαμικές χώρες να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Όχι σε δύο μέτρα και δύο σταθμά
 «Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Δεν θέλω η κόρη μου να αναγκαστεί να φορέσει μπούρκα στο μέλλον», είπε ένας εκ των διαδηλωτών μιλώντας στον Τύπο. «Ζούσα σε μια πόλη στην Πολωνία όπου υπήρχαν καθολικές εκκλησίες και ένα τέμενος και όλα ήταν εντάξει. Αν όμως πάω στη Σαουδική Αραβία, δεν μπορώ να φορέσω το σταυρό μου και οι εκκλησίες όπου θα μπορούσα να προσευχηθώ, απαγορεύονται», είπε μια άλλη γυναίκα.
«Τα προβλήματα που παρατηρούνται στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Ολλανδία, θα έρθουν και στην Πολωνία καθώς αυτή εκσυγχρονίζεται, πλησιάζοντας την ευρωπαϊκή Δύση και καθίσταται πιο ελκυστικός προορισμός για μετανάστες από φτωχότερα μέρη του πλανήτη», επισήμανε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και μέλος της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών Zbigniew Mikolejko και πρόσθεσε. «Θα δεχθούμε πολλούς φτωχούς μουσουλμάνους από το Βόρειο Καύκασο. Αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναδεικνύουν έναν φόβο για το μέλλον, μια πιθανή σύγκρουση. Δεν υπάρχει βέβαια απειλή αυτή τη στιγμή, αλλά φαίνεται ότι οι άνθρωποι αναμένουν αυτό το πρόβλημα να έρθει».
Σε πρόσφατη τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας PBS DGA, σε δείγμα 500 ατόμων, 48% των ερωτηθέντων εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατασκευή τζαμιών με μιναρέδες στη γειτονιά του, με το 42% να δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου