«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Τέλος η μπούργκα σε δημόσιους χώρους στο Βέλγιο


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την απαγόρευση της ισλαμικής μπούργκας σε δημόσιους χώρους υπερψήφισε χθες ομόφωνα η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής του Βελγίου. Εφόσον, τελικά, το μέτρο εγκριθεί και από το ίδιο το Kοινοβούλιο στα τέλη του μήνα, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η πολυσυζητημένη ενδυμασία θα απαγορεύεται διά νόμου.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «οποιαδήποτε ενδυμασία αποτρέπει την πλήρη αναγνώριση του προσώπου είναι παράνομη» και αναφέρεται συγκεκριμένα στην μπούργκα. Προβλέπει, εν τούτοις, εξαιρέσεις σε περίπτωση εορταστικών περιόδων, «όπως το Καρναβάλι, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των δημοτικών αρχών».
«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ισλαμιστές», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του γαλλόφωνου κόμματος των Ρεφορμιστών, το οποίο και κατέθεσε το νομοσχέδιο, Ντενίς Ντουκαρμέ. «Είμαι περήφανος διότι το Βέλγιο θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που τολμά να πάρει θέση γι’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κινούμενη φυλακή»Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος των Ρεφορμιστών, Ντανιέλ Μπακιελέν, χαρακτήρισε
την μπούργκα «κινούμενη φυλακή» και δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά τις προοπτικές έγκρισης του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο.
Ελάχιστες μουσουλμάνες φορούν την μπούργκα στο Βέλγιο, πλην όμως ο κ. Μπακιελέν θεωρεί ότι «το Κοινοβούλιο οφείλει να δράσει από σήμερα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του φαινομένου». Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της μπούργκας υποστηρίζεται και από τα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βελγίου και ως εκ τούτου η έγκρισή
του θεωρείται δεδομένη.
Προχθές, πάντως, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας έκρινε ότι η προώθηση μιας παρόμοιας νομοθεσίας στη χώρα ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματική και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος. «Η απαγόρευση της μπούργκας στους δημόσιους χώρους πρέπει να είναι ολοκληρωτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό νόημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του UMP, Ζαν Λεονέτι.
«Παρά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι βουλευτές οφείλουν να κάνουν το χρέος τους και να απαγορεύσουν την μπούργκα στους δημόσιους χώρους», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής του UMP, Λιονέλ Λούκα.

Υπολογίζεται ότι μόλις 5.000 γυναίκες από το σύνολο των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που διαμένουν στη Γαλλία φορούν την παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου