«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σκαλπ. Το στρατηγικό «μακρύ» χέρι της Ελ. Αεροπορίας

ellinika-ftera.blogspot.com

Επιχειρησιακή με τα νέα βλήματα SCALP-EG κυρήχθηκε η 331 ΜΠΚ της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η εισαγωγή των γαλλικών βλημάτων cruise στο ελληνικό οπλοστάσιο έκανε αίσθηση (όπως αναμενόταν) και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ,με σωρεία δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για "ελληνικά όπλα που μπορούν να χτυπήσουν την Κων/πολη" και "όπλα με τα οποία η Αθήνα μπορεί να μας χτυπήσει απο μακριά" (αναφέρονται στο άρθρο του Λ.Δημάκα στα Νέα).
Ίσως είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των Τούρκων επιτελών καθώς ο Γαλλικός πύραυλος cruise έχει σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια από την διαφημιζόμενη (>250km),μάλιστα σύμφωνα με το έγκυρο Jane's air launched weapons φτάνει περίπου τα 650 χιλιόμετρα.
Βέβαια το προφίλ πτήσης ενός τέτοιου πυραύλου φυσικά δεν είναι ευθεία γραμμή στα 10.000 πόδια οπότε μια εμβέλεια 450-500χμ με πολύ χαμηλό ύψος πτήσης και πολλαπλά waypoints μέχρι τον τελικό στόχο είναι ένα ρεαλιστικότερο νούμερο, για να έχουμε μια ιδέα του μέχρι που φτάνει το "μακρύ χέρι" της ΠΑ.
Η κεφαλή BROACH που φέρει ο πύραυλος (βάρος περίπου μισού τόνου..) είναι ικανή να διεισδύσει
σε αρκετά μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος ή απλά εδάφους (υπόγειοι στόχοι), θέτοντας αυτομάτως στο στόχαστρο "σκληρούς" στόχους υψηλής αξίας όπως πχ υπόγεια κέντρα διοίκησης&επικοινωνιών κτλ.
Με λίγα λόγια η ΠΑ μπορεί πλέον με επιλεγμένα χειρουργικά χτυπήματα να "αποκεφαλίσει" την ηγεσία κάθε δυνητικού αντιπάλου στην περιοχή παραλύοντας τον μηχανισμό διοίκησης, χωρίς να εκθέσει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη και τα πληρώματα της, τα οποία μάλιστα στην περίπτωση της 331 αμέσως μετά την εκτόξευση του βλήματος διατηρούν στο ακέραιο την ικανότητα τους να αναχαιτίσουν εχθρικά αεροσκάφη! (τυπικό φορτίο αποστολής: SCALP/δεξαμενές καυσίμων/MICA).
Βέβαια ένα τέτοιο όπλο έχει και άλλες γενικότερες επιπτώσεις στην πορεία μιας πιθανής ένοπλης αντιπαράθεσης καθώς μπορεί να καθηλώσει στο έδαφος εχθρικά α/φ, χτυπώντας τις αεροπορικές βάσεις εντός εμβέλειας και να τυφλώσει την εχθρική αεράμυνα με χειρουργικά χτυπήματα σε σταθμούς ραντάρ, επιτρέποντας στα επιθετικά "πακέτα" της ΠΑ να φροντίσουν για τα ..υπόλοιπα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.Το απόθεμα 90 πυραύλων κρίνεται αρχικά ικανό, εάν υπολογίσουμε και τον μικρό αριθμό φορέων σε υπηρεσία.Απο μέρους μας να ευχηθούμε καλές πτήσεις στα παιδιά της 331»

Δείτε το video 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου