«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Προκλήσεις Μπαν Κι Μουν

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ*
 
Ενώ οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ συνεχίζονται, ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κύπρο. Η επίσκεψη έγινε σε μια χρονική φάση κατά την οποία δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, που θα την καθιστούσε αναγκαία. Θα είχε δικαιολογητική βάση, αν οι συνομιλίες των δύο πλευρών σημείωναν πρόοδο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα συνέτρεχαν λόγοι μετάβασής του στη νήσο. Θα επληροφορείτο εκ του σύνεγγυς τα δεδομένα και θα προέβαινε σε ανακοινώσεις ως προς τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
Όμως, καμία απολύτως εξέλιξη δεν μεσολάβησε. Απεναντίας, μετά τις τελευταίες τουρκικές προτάσεις, που υποβλήθηκαν μέσω του ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, η πιθανότητα σύγκλισης των δύο κοινοτήτων απομακρύνθηκε. Οι παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, που προσέλαβαν διαστάσεις υπερβολικής ένδειξης καλής θέλησης, εκτιμήθηκαν από την Τουρκία ως ευκαιρία προβολής εξωφρενικών διεκδικήσεων. Έτσι, για μιαν ακόμη φορά, έδειξε πώς εννοεί την επίλυση
του προβλήματος και δεν δίστασε να κορυφώσει την αδιαλλαξία της.
Επομένως, η άφιξη του Γενικού Γραμματέα σε μια τέτοια συγκυρία τι εξυπηρετούσε; Πού απέβλεπε; Η απόφαση για την επίσκεψη ήταν δική του; Εκπορεύθηκε από ειλικρινές ενδιαφέρον για την πορεία του προβλήματος;
Θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι η άφιξή του υποκρύπτει σκοπιμότητες και προϊδεάζει για τις έντονες πιέσεις που θα ασκηθούν στην κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις, για να βρεθεί έξοδος από το αδιέξοδο.
Ο Γενικός Γραμματέας δεν ήλθε αυτοβούλως στην Κύπρο. Ήλθε ως εντεταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, για να διαμορφώσει ευνοϊκό κλίμα για νίκη του Ταλάτ στις λεγόμενες εκλογές, που πρόκειται να γίνουν στα κατεχόμενα, τον προσεχή Απρίλιο. Ήλθε, επίσης, για να τονώσει τη διάθεση για συνέχιση των συνομιλιών, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα.
Πέραν τούτων, όμως, η επίσκεψη πρέπει να συνδεθεί και με μιαν άλλη παράμετρο. Οι Η.Π.Α. επείγονται να κλείσει το κυπριακό πρόβλημα και να εμφανίσουν την επίλυσή του ως επιτυχία τους. Δεν τους απασχολεί αν η λύση θα είναι δίκαιη και θα λαμβάνει μέριμνα για την απόρριψη των τετελεσμένων, που συνεχώς προβάλλει η Άγκυρα και η ηγεσία του ψευδοκράτους.
Και ενώ αυτά εξυφαίνονται στο παρασκήνιο, οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων γι' αναβάθμιση του ψευδοκράτους, στην περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών θα συναντούσε τον Ταλάτ, στο «προεδρικό», στα κατεχόμενα, επιβεβαιώθηκαν. Η εκ των υστέρων δικαιολογία ότι αυτό έγινε κατόπιν κακών χειρισμών του Ντάουνερ, δεν είναι πειστική.
Ο Μπαν Κι Μουν προκάλεσε εσκεμμένα και η ενέργειά του συνιστά ύβριν προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ουσιαστικά, επιβράβευσε τον Αττίλα, θεώρησε ως μη γενόμενα τα εγκλήματα που διέπραξαν και εξακολουθούν να διαπράττουν τα κατοχικά στρατεύματα, και εξίσωσε την τουρκοκυπριακή με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Ο Μπαν Κι Μουν, πέραν όλων των άλλων, δεν σεβάστηκε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και με τις ανεπίτρεπτες ενέργειές του παραβίασε μερικά εξ αυτών.
*Φιλόλογος-Σχολικός Σύμβουλος
sigmalive.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου